Forum studentów Wydziału Matematyki Stosowanej AGH

Forum wszystkich studentów WMS
Teraz jest Cz, 09 wrz 2010, 13:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Spotkania
PostNapisane: Wt, 18 paź 2005, 12:54 
Aproksymuje krzesło taboretami

W czwartek 20 października o godzinie 18 w budynku B7 odbędzie się spotkanie członków KNMF na którym omówiony zostanie plan działalności na najbliższy rok akademicki. Wszystkich serdecznie zapraszamy!

Tytuł: Matematyk na rynku pracy
PostNapisane: Wt, 15 lis 2005, 17:07 

W najbliższy piątek 18.11 odbędzie się spotkanie "Absolwenci matematyki na rynku pracy" podczas którego wystąpi Pan Maciej Grzegrzółka oraz absolwenci naszego wydziału. Po spotkaniu impeza w klubie Gwarek. Na stronie www.knmf.agh.edu.pl dostępny jest plan wykładu Pana Grzegrzółki.

Gorąco wszystkich zapraszam!!

Tytuł:
PostNapisane: Śr, 16 lis 2005, 12:13 
Z Cauchy'm jest na "ty"

przypuszczam że będzie to jedno z najciekawszych spotkań (o tematykę mi chodzi - impreza nie ma tu nic do rzeczy ;) ) - bardzo praktyczne dlatego żałuję że nie będę mógł się na nim pojawić.

sugeruję późniejsze zrelacjonowanie spotkanie, może być nawet krótkie i zapisanie wygłoszonych tez :)

Tytuł:
PostNapisane: So, 19 lis 2005, 16:16 
Z Cauchy'm jest na "ty"

przychylam się do prośby frankisa;]
Też nie mogłam być i żałuję - może ktos coś opowie?

Tytuł:
PostNapisane: So, 19 lis 2005, 16:44 
Z Cauchy'm jest na "ty"

za to na imprezce w Gwarku zdążyłem sie pojawić i musze napisać że była wporzo. przyszlo jakies 80 osób, przez co było bardziej kameralnie niż na Otrzęsinach gdzie część osób się pojawiła niejako z obowiązku.
za to przyszli ci fajni i otwarci co lubią się powygłupiać, pić piwo i gadać na różne ciekawe tematy przez co było sympatycznie i klimatycznie, dużo uroczych przebojowych kobiet z naszego wydziału, piwko w prezencie, head hunter pozytywnie wywijał na parkiecie, być może chciał kogoś złowić ;), muzyka nawet zabawna - taka niby dyskoteka ale jednocześnie zawsze z pewną domieszką parodii żeby nei było że to całkiem na serio, nie wiem tylko co chodziło z tym tercetem egzotycznym co śpiewał piosenkę do mikrofonu ;)

ogólnie nie miał bym nic przeciwko gdyby powiedzmy raz na miesiąc odbywały się takie imprezy wydziałowe imprezy... :)

Tytuł:
PostNapisane: So, 19 lis 2005, 18:09 
Potrafi liczyć do dziesięciu

Cytuj:

ogólnie nie miał bym nic przeciwko gdyby powiedzmy raz na miesiąc odbywały się takie imprezy wydziałowe imprezy... :)

Ja również :) Nawet z Warszawki bym się wtedy zjawił i trochę pobawił...

A ogólne wrażenia bardzo dobre (tak dobre że po raz pierwszy od chyba roku wszedłem na to forum :) ). Choć wydaje mi się że studenci nie do końca wykorzystali możliwość wypytania absolwentów co, jak, i dlaczego..... Kolejna okazja może się szybko nie zdarzyć :(

Konrad

PS.: Bardzo mi się podoba jak koło się rozwija. Tak 3mać !!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: N, 20 lis 2005, 0:17 
Chodzi na browar z Gaussem

MaDDoG napisał(a):
Choć wydaje mi się że studenci nie do końca wykorzystali możliwość wypytania absolwentów co, jak, i dlaczego..... Kolejna okazja może się szybko nie zdarzyć :(

myślę, że nie było za wiele pytań, bo część z obecnych na spotkaniu osób (może i większość) nie wiąże przyszłości z finansami (pomimo, że było to spotkanie koła modelowania finansowego :) ), a obecni na spotkaniu absolwenci raczej z tymi zagadnieniami byli związani (skoro KNMF to oczywiście finanse, więc ok).

co do wystąpienia headhuntera to raczej nie powiedział nic czego by nie można było znaleźć na każdej stronce ze wzorami cv lub "jak znaleźć pracę". według mnie o wiele ciekawsza była część poświęcona absolwentom.

ogólnie bardzo podoba mi się idea organizowania tego typu spotkań. proponuję zaprosić także absolwentów innych specjalności niż finansowa (niekoniecznie w ramach spotkań KNMF) i posłuchać jak sobie radzą na rynq pracy.

pzdr

Tytuł:
PostNapisane: N, 20 lis 2005, 7:15 
Z Cauchy'm jest na "ty"

palusz napisał(a):
MaDDoG napisał(a):
Choć wydaje mi się że studenci nie do końca wykorzystali możliwość wypytania absolwentów co, jak, i dlaczego..... Kolejna okazja może się szybko nie zdarzyć :(

myślę, że nie było za wiele pytań, bo część z obecnych na spotkaniu osób (może i większość) nie wiąże przyszłości z finansami (pomimo, że było to spotkanie koła modelowania finansowego :) ), a obecni na spotkaniu absolwenci raczej z tymi zagadnieniami byli związani (skoro KNMF to oczywiście finanse, więc ok).

Ale też nie wszyscy obecni absolwenci pracują w finansach... ;)
Ja na przykład bardzo polecam zapoznawanie się z różnymi językami programowania. Branża IT to naprawdę bardzo szerokie pole działania dla matematyków.

palusz napisał(a):
co do wystąpienia headhuntera to raczej nie powiedział nic czego by nie można było znaleźć na każdej stronce ze wzorami cv lub "jak znaleźć pracę".

To prawda.

palusz napisał(a):
według mnie o wiele ciekawsza była część poświęcona absolwentom.

Dla mnie jako absolwenta też. :)

palusz napisał(a):
ogólnie bardzo podoba mi się idea organizowania tego typu spotkań. proponuję zaprosić także absolwentów innych specjalności niż finansowa (niekoniecznie w ramach spotkań KNMF) i posłuchać jak sobie radzą na rynq pracy.

pzdr

Ponieważ czasem mogą wystąpić problemy organizacyjne, możnaby namówić niektórych do skrobnięcia paru zdań w formie artykułów na "Strefę WMS". Wszak niektórzy rozjechali się po świecie (USA, Australia).

Pozdrawiam

Daniel

Tytuł:
PostNapisane: N, 20 lis 2005, 12:49 
Z Cauchy'm jest na "ty"

Daniel napisał(a):
Ponieważ czasem mogą wystąpić problemy organizacyjne, możnaby namówić niektórych do skrobnięcia paru zdań w formie artykułów na "Strefę WMS". Wszak niektórzy rozjechali się po świecie (USA, Australia).l

dobry pomysł. nawet zaproponowałem go jednej absolwentce naszego wydziału spotkanej na targach pracy ae na stoisku jednej z firm - może jej się będzie chciało opisać...

w pozostałych przypadkach wszystko zależy od nawiązania kontaktu z absolwentami przez osoby które takie kontakty posiadają i zachęcenie koleżanek i kolegów do zdradzenia swojej ścieżki kariery dla dobra innych do czego zachęcam :)

Tytuł:
PostNapisane: N, 20 lis 2005, 17:05 
Potrafi liczyć do dziesięciu

Wprawdzie temat tego wątku zmierza już w innym kierunku, ale pozwolę sobie zarekomendować jedną stronę tym którzy myślą o pracy w charakterze Quanta w przyszłości. Niestety wyleciało mi to z głowy w piątek :(

Chodzi mianowicie o stronę www.wilmott.com - a dokładniej forum dyskusyjne na tej stronie. Można się tam naprawdę dużo dowiedzieć np.:
- z Technical Forum i Student Forum coś o aparacie matematycznym który na bieżąco wykorzystuje się w pracy Quanta - co byście lepiej wiedzieli do jakich przedmiotów się bardziej przykładać ;) i co jest naprawdę ważne! Zapewne wiele rzeczy będzie dla was nie zrozumiałe, ale nie o to chodzi abyście wszystko wiedzieli, ale mieli jakiś obraz tego czym się tacy ludzie zajmują i jaką część matematyki wykorzystują na codzień!
- z Careers Forum coś o tym jak zacząć karierę, co się uczyć, jak się przygotować do rozmowy kwalifikacyjnej itp itd.
- a z Jobs Board informacje kogo obecnie szuka się w Londynie (głównie) i innych wielkich centrach finansowych i ile się tym osobom proponuje :))))) To najlepsza mobilizacja do nauki :))

Rgds, KA

Tytuł:
PostNapisane: N, 20 lis 2005, 18:08 
Z Cauchy'm jest na "ty"

To też jakieś informacje dorzucę, ale na temat branży IT. Część osób po WMS-ie trafiło do małych firm (np. VisionSoft, VSoft), inni ruszyli na podbój większych ale też polskich (np. Ericpol Telecom, Comarch), wreszcie część skierowała swe kroki w stronę gigantów pazerności wspierając amerykański przemysł informatyczny (Motorola). W zasadzie mam kontak z ludźmi z każdej z wyżej wymienionych grup i mógłbym kogoś ściągnąć.

Co nieco wiem też o zaletach i wadach poszczególnych dróg kariery zawodowej i to co chciałbym wam w tym miejscu powiedzieć to to że nie należy się obawiać pracy w małych firmach informatycznych. Taka praca może być równie ciekawa, podobnie płatna i tak samo kształcąca jak praca w dużej firmie. Jedno na co trudno liczyć to prestiż, ale jest to w znacznym stopniem rekompensowane ludzkim traktowaniem. Trafiając do wielkiego molocha pracownik przestaje być człowiekiem a staje się zasobem ludzkim, jest sprowadzany do rangi numeru. W mniejszych firmach informatycznych panuje bardziej przyjazna atmosfera i ma się większą możliwość elastycznego kształtowania swojego czasu pracy.

Dobro Polski dla większości pewnie nie ma większego znaczenia przy woborze miejsca pracy ale przy podobnych zarobkach, branży i innych warunkach można je też wziąć pod uwagę i nie lecieć owczym pędem za tym co hamerykanskie.

Warto też pamiętać, że duże firmy (np. Motorola) wiele robią by tworzyć swój pozytywny wizerunek. W znacznej mierze jest on jednak swego rodzaju iluzją i warto o tym pamiętać by uniknąć potem rozczarowań.

Pozdrawiam

Daniel

Tytuł:
PostNapisane: Pn, 21 lis 2005, 1:36 

mnie jako organizatora, Wasze opinie nt. imprezy niezmiernie cieszą
pomyślimy nad następną:)

Tytuł:
PostNapisane: Śr, 23 lis 2005, 20:50 
Z Cauchy'm jest na "ty"

jeszcze co do pomysłu wymiany poglądów na temat pracodawców:
ponieważ nie wierzę z praktyki że się absolwentom będzie chciało pisać rozprawki możnaby ułozyć krótką ankietę z pytaniami i rozesłać wśród znajomych absolwentów i studentów - prędzej będzie można liczyć na odzew - uzupełniając wątkiem Daniela o krakowskiej branży IT, mógłby powstac mały Bank Pracodawców, bardzo przydatna rzecz.

Tytuł:
PostNapisane: Cz, 24 lis 2005, 0:01 
Z Cauchy'm jest na "ty"

Zastanówcie się o co chcecie pytać w takich ankietach. Poza tym warto zastanowić się czy przydatne dla was są informacje dotyczące przypadków:
- nie aplikował, ale coś słyszał
- aplikował, ale został odrzucony
- został przyjęty ale nie podjął pracy w danej firmie

Zwracam też uwagę na to, że pewne informacje tak właściwie możecie mieć jedynie z drugiej ręki, gdy ktoś się komuś nieopatrznie wygada. Przykładowo zarobki objęte są często tajemnicą. (Spośród wymienianych przeze mnie w osobnym wątku utajniają je na pewno Motorola i VisionSoft/VSoft)

Tytuł:
PostNapisane: Cz, 24 lis 2005, 9:34 
Chodzi na browar z Gaussem

może otworzyłbym nową kategorię pt. "Praca, Praktyki, Oferty" i tam przeniosę ten wątek wraz z pozostałymi dwoma, które znajdują się w "Wolnych tematach". co wy na to?

Tytuł:
PostNapisane: Cz, 24 lis 2005, 15:41 

Co do zarobków mogę to samo powiedzieć o ComArchu - jest to informacja poufna.
Dla firmy to plus - czasami ludzie nie wiedzą jak się wycenić. Z drugiej strony nie rodzi to zawiści... bo kolega, który robi to samo i siedzi naprzeciw mnie dostaje 50 zł więcej na m-c, itp. Dlatego też pracownicy raczej o stawkach nie rozmawiają - po co wzbudzać zawiść, zazdrość u innych.

Oczywiście otwiera to drogę do negocjacji stawki... trzeba _tylko_ przekonać szefa, że jest się wartym x zł więcej.

Jestem za stworzeniem nowego działu, nt. pracy. Tematyka jest na tyle obszerna, że warto poświęcić jej więcej miejsca: oferty, doświadczenia pracowników obecnych/byłych, kwestie prawne (umowy, kruczki, prawa pracownika), sprawy założenia własnego biznesu, itp.
Nie wiem na ile ta platforma umożliwiałaby to, ale pasowałoby udostępnić możliwość wycofywania ofert pracy (taki post, gdy stanie się już nieaktualny dezorientowałby forumowiczów). A może wystarczy możliwość przenoszenia ogłoszeń do grupy: 'nieaktualne', ... no w każdym razie jakoś to trzeba rozwiązać.

Tytuł:
PostNapisane: Cz, 24 lis 2005, 18:06 
Z Cauchy'm jest na "ty"

palusz napisał(a):
może otworzyłbym nową kategorię pt. "Praca, Praktyki, Oferty" i tam przeniosę ten wątek wraz z pozostałymi dwoma, które znajdują się w "Wolnych tematach". co wy na to?

Miałem to zaproponować, ale nie wiedziałem na ile się to rozwinie. :)

Strefa czasowa: UTC + 1