Forum studentów Wydziału Matematyki Stosowanej AGH

Forum wszystkich studentów WMS
Teraz jest Cz, 09 wrz 2010, 13:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt, 01 lip 2008, 17:29 
Chodzi na browar z Gaussem

Tylko odpis robią :) [z oryginału oczywiście]. Dzisiaj tam byłem ;)

Tytuł:
PostNapisane: Śr, 02 lip 2008, 21:45 
Aproksymuje krzesło taboretami

Pozwoliłam sobie przenieść część postów do tematu "Luźne rozmowy studentów", jako że zaczęły trochę odbiegać od tematu. Mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe . W tym temacie prosiłabym zamieszczać konkretne pytania dotyczące studiów na WMS :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr, 02 lip 2008, 21:48 
Chodzi na browar z Gaussem

Spoko, troszku zaszaleliśmy :D Pewnie już nas macie za jakichś szczeniaków :P

Tytuł:
PostNapisane: Śr, 02 lip 2008, 21:49 

jasne, nic nie szkodzi :) sorry, za zasmiecanie forum ;P

Tytuł:
PostNapisane: Śr, 02 lip 2008, 21:53 
Programuje lodówkę w Mathematice

E tam zaśmiecanie. Na każdym forum jest jakiś Hyde Park albo Offtopownia. Jak już zauważyliście koleżanka Majkel zrobiła Wam temat na luźne rozmówki :) Posty przeniesione i zaśmiecania nie ma :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr, 02 lip 2008, 22:18 
Z Cauchy'm jest na "ty"

Marek napisał(a):
Spoko, troszku zaszaleliśmy :D Pewnie już nas macie za jakichś szczeniaków :P

megancia napisał(a):
jasne, nic nie szkodzi :) sorry, za zasmiecanie forum ;P

Nie przejmujcie się :). Po prostu administratorzy chcą mieć co robić ;p

Tytuł:
PostNapisane: Cz, 03 lip 2008, 19:44 
Potrafi liczyć do dziesięciu

Majkel napisał(a):
Pozwoliłam sobie przenieść część postów do tematu "Luźne rozmowy studentów", jako że zaczęły trochę odbiegać od tematu. Mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe . W tym temacie prosiłabym zamieszczać konkretne pytania dotyczące studiów na WMS :)

No prosze jak się Majkel rządzi... :P

Tytuł:
PostNapisane: Cz, 03 lip 2008, 20:00 

Bułka napisał(a):
No prosze jak się Majkel rządzi... :P

Raczej sprząta ;) W końcu jest administratorką ;)

Tytuł:
PostNapisane: Cz, 03 lip 2008, 23:01 

dreamtheater napisał(a):
W końcu jest administratorką ;)

I nawet nie raczyła się pochwalić....

Tytuł: Re: Ilość chętnych na jedno miejsce i inne pytania
PostNapisane: Pn, 30 mar 2009, 1:59 

Witam.

Bardzo interesuje mnie informacja na temat ilości chętnych na 1 miejsce oraz progu punktowego z 2008r na kierunek "matematyka". Niestety nie mogłem nigdzie znalezc zadnych konkretnych danych. Jeśli ktoś się orientuje proszę o odpowiedź.

PostNapisane: Pn, 30 mar 2009, 18:15 

W sprawie progu punktowego, to nie mam niestety informacji, ale jeśli chodzi o ilość chętnych na jedno miejsce, to szacowałabym ok. 1,5-2 osób na jedno miejsce (zdaje się, że te 2 os./miejsce to oficjalna informacja z materaiłów promocyjnych)

PostNapisane: Pn, 30 mar 2009, 23:43 

Dziekuje. To znaczy ze szansa na dostanie się na WMS jest calkiem duza. Jesli ktos jeszcze posiada jakies cenne informacje to prosze o odpowiedz.

PostNapisane: Wt, 05 maja 2009, 19:11 

No to ja z innej beczki...

Jak wygląda sprawa ze studiowaniem na kilku kierunkach jednocześnie? Chodzi mi o stronę praktyczną... Choć z teorii też jestem słaby :) Są tacy 'szaleńcy' na wydziale? Czy raczej jest to na tyle trudne, że nie warto nawet próbować?

Z góry dziękuje za info.

PostNapisane: Wt, 05 maja 2009, 20:55 

Tacy "szaleńcy", owszem, są, jest ich pewnie jakieś 5% (a może nawet 10%) wszystkich studiujących na WMS-ie. Ilu z nich do końca daje radę bez przeszkód, dziekanek itp. ciągnąć oba kierunki tego nie wiem, ale pewnie jakaś połowa, może mniej.
No ale jeśli ktoś jest łebski, pracowity i zaradny, a do tego nie brakuje mu czasu, to powinno mu się udać :twisted:
Myślę, że nie zaszkodzi spróbować, polecam jednak starać się chodzić na jak najwiecej zajęć, bo na matmie łatwo zrobić sobie zaległości, które ciągną za sobą kolejne... (wiem z doświadczenia :wink: )

PostNapisane: Pn, 11 maja 2009, 14:49 

Witam, mam kilka pytań do obecnych studentów :]
Słyszałem że matematyka stosowana to dość trudny kierunek to prawda?
Jak wrażenia podczas studiowania na tym wydziale? oczekiwaliście czegoś innego czy zadowoleni jesteście?

Pzdr!

PostNapisane: Wt, 12 maja 2009, 14:51 

Generalnie uważany jest za trudny. Szczególnie pierwsze 3 lata potrafią dać w kość. Mi się tu podoba, dużo się nauczyłem, ale zawsze też był przedmiot, który mi się nie podobał i trzeba było go zaliczyć. Mój rok jest dosyć zgrany, ludzie są świetni. W zasadzie jest tak jak myślałem przed rozpoczęciem studiów - matematyka podzielona na działy, specjalne dziedziny, a także przedmioty informatyczne. Jedyne czego oczekiwałem, a czego nie ma, to praktyki organizowane przez wydział, które pozwolą nam dostrzec "stosowalność" tejże matematyki. Niestety nic z tego.

Jeżeli chcesz studiować matematykę, to musisz ją kochać albo przynajmniej bardzo lubić. Jednak musisz uważać, ona potrafi obrzydzić życie - sporo osób zrezygnowało. Na tych studiach przydaje się mocna psychika.

PostNapisane: Wt, 19 maja 2009, 22:37 

zastanawiam się nas studiami na WMS, ale biore pod uwagę też WMiI na UJ. Głupotą byłoby pytanie o opinie/różnice, ale zrobie to:) może ktoś ma jakieś obiektywne informacje?

jak wygląda sprawa planu zajęć? czy system boloński pozwolił na jakąś elastyczność planu na matmie? albo inaczej - czy można go samemu układać, czy raczej jest z góry narzucany i nijak nie można na niego wpłynąć?

PostNapisane: Wt, 19 maja 2009, 23:41 

Lista przedmiotów jest narzucana. Dopiero będąc (jak do tej pory) na specjalności, można było wybrać niektóre przedmioty z listy przedmiotów. Teraz nie wiem jak będzie na 5/6 semestrze.

Reforma szkolnictwa wyższego była IMHO bardzo niekorzystna, jeżeli chodzi o studia na WMS. Na pierwszych trzech latach odpada kilka przedmiotów jak chociażby topologia, która była w analogicznym okresie studiów pięcioletnich. Sprawia to, że matematyka staje się mniej atrakcyjna. Student pierwszego roku jest w stanie poradzić sobie z topologią i to może w znacznym stopniu odmienić jego pogląd na matematykę. To przeważnie przedmiot nielubiany i uznawany za trudny jednak bardzo ważny i mający zastosowanie w dalszym kształceniu na tym kierunku.

Po 5 semestrze był podział na specjalności, przez co każdy student WMS mógł wybrać sobie własną ścieżkę nauczania (o ile zakwalifikował się na deklarowaną specjalność). Teraz nie wiem dokładnie jak to będzie wyglądać, ale na pewno nie będzie tak jak było do tej pory.

Wybierając promotora w systemie pięcioletnim, wybór był tak naprawdę dość spory, w zasadzie można było się spytać każdego prowadzącego. Teraz student dostaje listę potencjalnych promotorów jego pracy licencjackiej i musi z niej wybierać.

Nie za bardzo wiem o czym można pisać pracę licencjacką z matematyki. Jednak 3 lata studiów bardziej okrojonych niż analogiczne 3 lata studiów pięcioletnich nie dają IMHO odpowiedniej wiedzy do napisania dobrej pracy, wiedzę tę zdobywa się, będąc już na specjalności, chodząc na wybrane wykłady monograficzne i seminaria. 9/10 semestrów to bardzo dobry podkład do napisania wspaniałej pracy magisterskiej.

Co do studiów na UJ wypowiem się tylko w kwestii równań różniczkowych zwyczajnych. Są u nich na 4 semestrze, u nas na 3. Ponoć matematycy z UJ są nudni, ale oni pewnie tak twierdzą o matematykach z AGH.

PostNapisane: Śr, 20 maja 2009, 16:05 

dreamtheater napisał(a):
Na pierwszych trzech latach odpada kilka przedmiotów jak chociażby topologia, która była w analogicznym okresie studiów pięcioletnich

Pal licho topolologię (ja niestety należę do tej większości, która jej nie lubi - pewnie dlatego, że nie do końca rozumie), ale już okrojenie liczby godzin z analizy matematycznej uważam za bardzo nierozsądne (odrabiając warunek z analizy na licencjacie miałam okazję przekonać się, jak szybko trzeba tam "lecieć" z materiałem, żeby wyrobić się z najważniejszymi zgadnieniami)

PostNapisane: Śr, 20 maja 2009, 22:59 

Mam przez to rozumieć, że powinienem się zastanowić nad uczelnią, na jaką się wybiorę? Strasznie trudna decyzja przede mną, jestem ciekaw co z tego będzie...

Jeśli chodzi o ogół, to wolałbym studiować na AGH, ale np UJ otwiera w tym roku bardzo ładnie wyglądającą specjalność pt. matematyka w ekonomii. Plusem jest to, że zajmuje się nią (ekonomią i matmą) od 1 semestru, a nie dopiero na II etapie studiów. Nie wiem co o tym myśleć:/

PostNapisane: Cz, 21 maja 2009, 9:48 

Przy obecnie wyglądających studiach wybrałbym kierunek, na którym od początku można kształcić się na konkretnej ścieżce albo na którym tą ścieżkę można obrać dość wcześnie. Tak w ogóle to z perspektywy czasu stwierdziłem, że lepiej było iść do technikum a potem na studia inżynierskie.

PostNapisane: Śr, 27 maja 2009, 14:51 

Witam wszystkich zgromadzonych!

I od razu pytania :D

1. Ile trwają studia licencjackie? ze strony wydziału wynika, że 6 semestrów, ale ja nie ufam stronom wydziałowym, bo się na takich stronach już trochę przejechałem.

2. Czy przy odpowiednim samozaparciu można studiując u was wykroić trochę czasu na pracę? Mnie najbardziej interesuje taki układ, że 3 dni bym chodził na zajęcia, a 2 do pracy - czy taka kombinacja jest możliwa jeśli idzie o plan zajęć? Bo rozumiem, że tak jak na innych wydziałach wykłady są nieobowiązkowe, a z ćwiczeniami i laborkami bym musiał kombinować chodząc do różnych grup. Czy coś takiego jest możliwe? Prowadzący nie robią specjalnych problemów? No i ile tych grup średnio wychodzi na I roku? Wiem po sobie, że już przy 2 grupach na roku można całkiem nieźle kombinować z planem zajęć, jeśli prowadzący nie mają nic przeciwko. Ale im więcej grup, tym lepiej to wychodzi, dlatego pytam :D

Dzięki za odpowiedź, pozdro

PostNapisane: Śr, 27 maja 2009, 17:37 

Teraz jest moda na uczelniach na przyjmowanie bardzo dużo studentów, było chyba 7 albo 8 grup. Znam kilka osób, które pracują, ale są już na starszych latach. Wszystko zależy od prowadzącego, niektórzy zgadzają się na to, by nie chodzić na ćwiczenia, ale przeważnie obecność ma duże znaczenie przy zaliczeniu. Studia licencjackie trwają 6 semestrów.

PostNapisane: Cz, 16 lip 2009, 11:51 

na forum aghu, znalazlem informacje ze prog z 2008 byl:

Cytuj:
Matematyki Stosowanej
Matematyka Stosowana 400

czemu taki niski? z tego co czytalem szly osoby co mialy ponad 900puntkow?:>

mam 540 punktow, probowac dostac sie z 2 brania?:>

na tym:
Cytuj:
rejestracja elektroniczna kandydatów starających się o przyjęcia na wolne miejsca:

PostNapisane: Cz, 16 lip 2009, 12:32 

viewtopic.php?f=20&t=1413

Poczytaj sobie tu.

PostNapisane: Pt, 04 cze 2010, 20:04 

czy na studiach zdarza się tak jak w szkołach? dwie osoby są na tym samym profilu, a ma się innego nauczyciela od wiodącego przedmiotu i to przesądza o wielu rzeczach, szczególnie o wyniku matury. A na studiach od tych samych przedmiotów w różnych grupach są różni wykładowcy. i co można z tym zrobić ewentualnie?

Ostatnio edytowano Cz, 10 cze 2010, 16:37 przez Armelle, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr, 09 cze 2010, 11:17 

Armelle napisał(a):
czy na studiach zdarza się tak jak w szkołach? na tym samym profilu, a ma się innego nauczyciela od wiodącego przedmiotu i to przesądza o wielu rzeczach, szczególnie o wyniku matury. i co można z tym zrobić ewentualnie?

Mogłabyś sprecyzować to pytanie?? :D

PostNapisane: So, 12 cze 2010, 8:40 

to pytanie jest trochę bez sensu
jeżeli uważasz np analizę matematyczną za przedmiot wiodący - to owszem zdarza się że
Cytuj:
ma się innego nauczyciela

tudzież doktora/profesora
to raczej oczywiste - na początku jest grubo ponad 150 osób - raczej nie sposób żeby jedna osoba miała ćwiczenia w 6 czy 7 grupach.. Jak to w życiu bywa jedni prowadzący sa lepsi inni gorsi (często choć nie zawsze przekłada to się na wymagania i trudność zaliczenia)
wykładowca (nie licząc pierwszego roku - na którym jest za dużo studentó by ich pomieścić w jednej sali - zdarza się że jest 2 wykładowców)

ale jak się chce to się zawsze da rade

a o zdaniu matury to już na bank nie przesądza :twisted: :twisted: :twisted:

PostNapisane: N, 13 cze 2010, 13:36 

zamieściłam to już w innym temacie ale nikt nie odpowiedział::(

Chciałabym się doradzić który kierunek studiów wybrać.
Liczę na wszelkie opinie i wyczerpujące odpowiedzi.
Między innymi interesują mnie te kwestie:
-trudność studiów - przyjmując że nie mam problemów z matmą z liceum i postaram się pracować systematycznie, czy dużo czasu wolnego mi zostanie?:)
-perspektywy pracy w (cóż szeroko pojętych) finansach - czy pracodawcy chętniej przyjmują ludzi z AGH czy z UEK czy nie ma na to reguły? czy ktoś spotkał się z takimi sytuacjami?
-czy po matematyce stosowanej a potem po specjalizacji finansowej będę tak samo przygotowana jak po 5-letnich studiach na Uniwersytecie Ekonomicznym
-czy na te wszystkie teorie których trzeba się uczyć na UEK są tak potrzebne?
z góry dziękuję:)
liczę na Was, że pomożecie mi dokonać wyboru:)

PostNapisane: Pn, 30 sie 2010, 21:45 
Z Cauchy'm jest na "ty"

Armelle napisał(a):
-trudność studiów - przyjmując że nie mam problemów z matmą z liceum i postaram się pracować systematycznie, czy dużo czasu wolnego mi zostanie?:)

Studia należą na tle innych do kategorii trudnych. Trudno oceniać na podstawie liceum, bo to matematyka wyższa to co innego - liczenie ograniczone do minimum, a duży nacisk na logiczne myślenie i dowody.
Armelle napisał(a):
-perspektywy pracy w (cóż szeroko pojętych) finansach - czy pracodawcy chętniej przyjmują ludzi z AGH czy z UEK czy nie ma na to reguły? czy ktoś spotkał się z takimi sytuacjami?

Z AGH po matematyce chętnie. Z UEK pewnie też, tylko tam dziedzina jest bardziej jasna, tj. związana z finansami.
Armelle napisał(a):
-czy po matematyce stosowanej a potem po specjalizacji finansowej będę tak samo przygotowana jak po 5-letnich studiach na Uniwersytecie Ekonomicznym

Na pewno nie tak samo, bo to dwa różne kierunki ;)
Armelle napisał(a):
-czy na te wszystkie teorie których trzeba się uczyć na UEK są tak potrzebne?

Pytanie bardziej do absolwentów UEK. Można podejrzewać, że nie wszystkie. Niektóre się zapewne przydają. Ciekawą opcją jest wzięcie zarządzania na AGH jako drugiego kierunku. Dobrze uzupełnia matematykę w sensie ekonomicznym.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1